Bereik van weersensoren

Net als met overige apparatuur op 433Mhz, is het bereik van weersensoren zoals de thermometer, regenmeter, uv-sensor en windmeter sterk afhankelijk van lokale omstandigheden. In het bijzonder bij zonwerend (HR+) glas, kan het bereik van weersensoren drastisch afnemen. Dit komt doordat er metaal in de ramen zit verwerkt, dat RF signalen tegen houdt. Ook andere muren of materialen waar metaal in is verwerkt kunnen van invloed zijn op het bereik van weersensoren.

De HomeWizard app geeft 'no data' weer

Dit betekent dat er geen signaal is ontvangen van de betreffende weersensor. Als dit voorkomt, controleer dan altijd eerst de volgende punten:

• Is de weersensor voorzien van volle batterijen en correct geïnstalleerd ?
  • Zijn er objecten tussen de weersensor en HomeWizard die het bereik kunnen beïnvloeden?

Mogelijke oplossingen:

• In het geval van thermometers: probeer de thermometer op een ander kanaal te zetten. Zorg dat in de app en op de thermometer hetzelfde kanaal ingesteld staat.
  • Voorzie de weersensor van goede batterijen. In het bijzonder Lithium Ion batterijen, kunnen een positief effect hebben op het bereik van een weersensor.
  • Soms helpt het om de HomeWizard of de weersensor net iets anders te positioneren, in het bijzonder om de HomeWizard op zijn kant te zetten.
  • Als meerdere weersensoren tegelijk wegvallen, is er meestal een storingsbron op 433Mhz bij gekomen. In veel gevallen is dit een zender die defect is, of niet van goede batterijen is voorzien. Zie het punt 'opsporen van mogelijke storingsbronnen' hieronder.

Opsporen van mogelijke storingsbronnen:

Een zijn verschillende indicaties die duiden op een storingsbron van een zender.Een hiervan is een constant snel knipperend RF lampje op de HomeWizard. Een snelle manier om te testen of er een KlikAanKlikUit zender is vastgelopen, is door tijdelijk een nieuwe sensor aan te maken. Ga naar 'menu > sensor toevoegen > schakelaar' en druk op 'learn code from remote'. Als er nu direct een code verschijnt in de app (zonder dat je op een knopje van een afstandsbediening oid hebt gedrukt), dan is er een apparaat dat constant een code verstuurt. Indien je weet welk apparaat bij deze code hoort, kun je deze gemakkelijk controleren (batterijen vervangen). Onder 'menu > edit sensor > specifieke sensor > codes' kun je zien welke codes gebruikt worden door de sensoren die zijn toegevoegd. Als de code hier niet tussenstaat, is het vaak een afstandsbediening van KlikAanKlikUit zelf, of eventueel een ander niet toegevoegd KlikAanKlikUit apparaat.

Mocht er niet direct een code verschijnen bij bovenstaande procedure, kan het nog steeds de moeite zijn om tijdelijk alle zenders (KlikAanKlikUit afstandsbedieningen, magneetcontacten, deurbellen, bewegingsmelders, signaalversterkers, etc.) van batterijen te ontdoen. In veel gevallen verschijnt er plots weer alle data van de weersensoren. Is dit het geval, doe dan een voor een de batterijen weer in de zenders; zodra de thermometers wegvallen, of het RF lampje weer snel gaat knipperen, is bekend welke zender de 'boosdoener' is.

Als bovenstaand punt niet helpt, verwijder dan ook alle batterijen uit de weersensoren. Soms is het een thermometer die een draaggolf uitzendt, waardoor de overige weersensoren niet meer goed ontvangen worden.