Een Somfy RTS ontvanger toevoegen

Het toevoegen van een Somfy RTS ontvanger werkt iets anders dan het toevoegen van een bijvoorbeeld een  Smartwares Ontvanger. In het geval van Somfy wordt er geen code van de afstandsbediening 'geleerd' aan de HomeWizard, maar moet er juist een nieuwe afstandsbediening (namelijk de HomeWizard) geleerd worden aan de Somfy ontvanger. Ga hiervoor als volgt te werk:

1. Zet de Somfy RTS ontvanger in 'leermodus'

Bij de meeste ontvangers zit een afstandsbediening met een klein rood knopje op de onderkant. Hiermee kan de ontvanger van het betreffende Somfy product in 'leermodus' worden gezet. Houd het rode knopje hiervoor enkele tellen ingedrukt, totdat het zonnescherm of rolluik kort op en neer beweegt. Zodra dit gebeurt, is de leermodus geactiveerd en is de ontvanger klaar om de code vanuit de HomeWizard te leren.

Somfy Telis RTS
Somfy Centralis RTS

Mocht u een Somfy RTS afstandsbediening hebben zonder rood knopje op de onderkant, is het niet mogelijk om de ontvanger via de afstandsbediening in 'leermodus' te zetten. Er zit dan wel een knopje op de ontvanger zelf, vaak onder de kap van de elektromotor die de zonnewering aanstuurt. Haal de kap dan los zodat u bij de ontvanger kunt en druk hier op het betreffende knopje. In dit geval zal de zonnewering ook kort op en neer bewegen, om aan te geven dat de 'leermodus' geactiveerd is.

2. Leer de Somfy code vanaf de HomeWizard aan de ontvanger.

Iedere Somfy RTS die u wilt toevoegen aan de HomeWizard-app, moet  deze eerst gekoppeld worden. Hierbij stappen om dat te kunnen doen:

1. Ga naar Menu'Menu'
  2. In het menu selecteer 'Beheer apparaten
  3. Rechtsboven druk  op Add device'Apparaat toevoegen'
  4. Selecteer Energy'Zonweringen & Gordijnen
  5. Selecteer vervolgens Energy'Somfy'
    • Geef een gewenste naam bij 'Naam' een druk op 'Bewaar'.
    • Druk nu op de knopPair'Code' .
    • Er volgt dan een popup met 'Generate code'.
      • Zet het Somfy ontvanger in leermodus ( zie bovenstaande handelingen  1. of bekijk de handeling van de Somfy ontvanger )
    • Druk op Generate Code . De HomeWizard maakt nu een nieuwe Somfy code aan en verstuurt deze naar de Somfy ontvanger.
    • Als het signaal goed ontvangen wordt door de Somfy ontvanger, zal de zonnewering weer kort op en neer gaan ter bevestiging. In de app staat er nu een aantal cijfers achter 'code'. *
    • Druk op 'Save' om deze op te slaan.

Gefeliciteerd, de HomeWizard heeft nu controller of het Somfy product.

* Als de Somfy zonnewering ontvanger niet reageert door kort op en neer te bewegen tijdens het leren. Maar wel een aantal cijfers code verschenen.  Is het signaal van de HomeWizard niet aangekomen aan de SOmfy ontvanger. Het signaal van de HomeWizard is onvoldoende voor de Somfy ontvanger. Verklein de afstand van de HomeWizard door deze dichter bij de Somfy ontvanger te plaatsen. Herhaal dit proces totdat de zonnewering wel weer kort op en neer beweegt.