Geofence informatie

Automatisch tussen presets wisselen wanneer je thuis komt of weg gaat!

• Automatisch schakelen tussen 'thuis' en 'afwezig' op basis van je locatie.
  • De functionaliteit vereist een stabiele internetverbinding en draait op de achtergrond.
  • Werkt met een grote straal om je huis heen: dit zorgt voor betrouwbare input als je echt weg bent, voorkomt valse schakelingen door een zwak GPS signaal of het disconnecten van de WiFi verbinding thuis en gebruikt minder batterij.
  • Vereist een iOS versie van 8.0 of hoger en een Android versie van 2.3 of hoger.

Geofence activeren

Ga in de app naar 'Menu > Account' en vink hier 'Activeer geofencing' aan. De eerste keer zul je gevraagd worden om je thuis-locatie in te stellen. Deze kan indien wenselijk altijd later weer aangepast worden.

Wonen er meer personen in huis die HomeWizard gebruiken, dan werkt geofencing ook met meerdere toestellen tegelijk. Vink op de andere smartphone(s) ook 'Activeer geofencing' aan en de HomeWizard herkent nu welke gebruikers er thuis/afwezig zijn. Uiteraard wordt de preset 'afwezig' nu pas geactiveerd, wanneer alle gebruikers uit het gebied zijn, of iedereen weer thuis is.

In de praktijk

Loop na het activeren van geofencing, niet meteen één stap buiten de voordeur in de hoop dat de lampen uit gaan. Ook geen twee stappen. Of drie. De straal die app gebruikt is ruim ingesteld. Met de huidige stand van de technologie, is dit de beste manier om geofence in te zetten voor alledaags gebruik (lees meer onder 'Hoe werkt het?'). Wat zien we als 'alledaags gebruik'? Dat wanneer je het huis verlaat om naar het werk te gaan, en je dus ook echt niet thuis bent, de preset 'afwezig' betrouwbaar activeert. Wanneer je weer thuiskomt, dat de lampen dan (net) al aan zijn gegaan voordat je thuis kwam. Maar niet, dat wanneer je even naar de buren loopt omdat daar een pakketje was afgeleverd, het hele huis op 'afwezig springt', de lampen uit gaan en push notificaties aan. Los van dat de techniek hier nog niet nauwkeurig genoeg voor is, is het ook geen wenselijke use-case. Na het activeren van geofence kun je het best de telefoon weer in je zak doen en een paar dagen kijken hoe het in jouw situatie bevalt. Wanneer de app detecteert dat je het gebied verlaat of binnenkomt, krijg je een notificatie zodat je weet dat er geschakeld is. Het idee is dat wanneer je iets langer/verder van huis bent, nu de preset automatisch mee verandert. De ruime straal zorgt voor de meeste nauwkeurigheid in het schakelen en voorkomt valse schakelingen door een wegvallende wifi verbinding of matig GPS bereik binnenshuis.

Hoe werkt het?

Een geofence is een virtuele afbakening van geografisch gebied, in dit geval een straal om je huis. Als je dit gebied binnenkomt (i.e. thuis komt) dan wordt de preset 'thuis' actief. Wanneer je het gebied verlaat (i.e. weg gaat), dan wordt de preset 'afwezig' geactiveerd.

Hoe weet de HomeWizard dan waar je bent? Dit wordt mogelijk door zogenaamde 'locatie services' op smartphones. Apple en Google hebben in hun mobiele besturingssystemen geavanceerde software zitten, die aan de hand van complexe algoritmes en hardware op smartphones (WiFi, GPS en GSM chips) bij kan houden waar de telefoon zich bevindt. Zo kan er vast gesteld worden of een toestel, een vooraf ingesteld gebied binnenkomt, verlaat, of erin verblijft. De HomeWizard app haakt in op deze 'locatie services' uit het besturingssysteem en kan deze als input gebruiken, in dit geval om presets te schakelen.

Hieruit volgt ook dat we afhankelijk zijn van de nauwkeurigheid van de telefoons zelf. Op iOS zijn 'locatie services' pas vanaf iOS 8 en hoger goed genoeg bevonden, daarom vereist Geofence op iPhones nu minimaal deze versie. Op Android is er compatibiliteit vanaf Android 2.3, maar zijn er grotere per-toestel verschillen in nauwkeurigheid als gevolg van hoe vaak er GPS locatie wordt gezocht en hoe vaak er wifi verbinding wordt gemaakt in de achtergrond. Logischerwijs heeft gebruik van locatie services ook invloed op de batterij, maar wanneer je al andere apps gebruikt met locatie services (zoals Buienalarm, FourSquare, etc.) dan zul je weinig tot geen verschil merken.

De details

• Wonen er meerdere mensen in huis? Dan zal iedereen een smartphone moeten hebben met de HomeWizard app geinstalleerd en geofence geactiveerd. Als dit niet voor alle gezinsleden/bewoners haalbaar is, raden we momenteel af om geofencing te gebruiken. Er zijn vanuit de technologie nog geen goede oplossingen voor zulke situaties.
  • Zowel de HomeWizard als smartphone, moeten een stabiele internet verbinding hebben. Wanneer je het gebied verlaat, wordt er 1 keer een bericht verstuurd om te schakelen. Als er dan geen connectiviteit is, gaat het bericht verloren.
  • Geofence schakelt ook vanuit de 'vakantie' preset naar de 'thuis' preset en vanuit de 'slapen' preset naar de 'away' preset indien die situatie zich voordoet.
  • Let op: als je gebruik maakt van een VPN verbinding op je telefoon, dan beinvloed dit de locatie services en werkt geofence meestal niet goed (dit kan afhankelijk zijn van specifiek type smartphone).